Acupressuur

Acupressuur is een onderdeel van de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde). 

TCM behandelt lichaam, geest en ziel als een eenheid. De Chinezen zien het lichaam van mens of dier als een ingewikkeld en afhankelijk systeem , waarin alle aspecten van het leven verstrengeld zijn.

Vanuit de oude Chinese natuurfilosofie is de basisgedachte dat ziektes ontstaan doordat de balans in het lichaam verstoord is. Wanneer deze natuurlijke balans weer hersteld kan worden, zal de patiënt volgens deze gedachte weer gezond zijn. Gezondheid is niet alleen maar de afwezigheid van ziekte. De Chinese geneeskunde heeft zich inmiddels al 4000 jaar ongestoord kunnen ontwikkelen. Hierdoor is de ze uitgegroeid tot een waardevol en uitgebreid systeem dat een  grote bijdrage kan leveren aan de huidige gezondheidszorg.  

Acupressuur kan de energie van het paard weer in balans brengen, het beïnvloedt het meridiaansysteem en helpt ondersteunend voor een optimale gezondheid.

Het lichaam bestaat uit 12 hoofdmeridianen. Deze meridianen zijn allemaal verbonden met een orgaansysteem. Door de meridianen stroomt Qi, de levenskrachtenergie. Langs de meridianen liggen meer dan 350 drukpunten. Hierin verzamelt Qi zich als een poeltje, en is het toegankelijk voor manipulatie door acupunctuur of acupressuur. Het doel en effect van acupressuur en acupunctuur is hetzelfde, beïnvloeden van de Qi circulatie, alleen worden bij acupunctuur kleine naaldjes gebruikt en bij acupressuur worden die drukpunten met de handen gestimuleerd. Een behandeling wordt door paarden over het algemeen als prettig ervaren.