Behandeling en Preventie

Doordat Heleen zowel dierenfysiotherapeut als osteopaat is, zal een behandeling goed afgestemd kunnen worden op uw unieke dier. Paarden worden behandeld met technieken uit de osteopathie, fysiotherapie en dryneedling.

Een behandeling begint met een onderzoek van het gehele dier. Om een dier goed te kunnen onderzoeken is het belangrijk dat het dier redelijk schoon en droog is. Bij een dier dat nat is of bezweet, zullen onder andere temperatuur en spierspanning niet goed gevoeld kunnen worden. Hierdoor kunnen problemen over het hoofd worden gezien. Wanneer er problemen gevonden worden, wordt het dier daar direct voor behandeld. Behandeling geschiedt alleen met de handen (manuele technieken), en  eventueel aangevuld met kleine naaldjes uit de dryneedling. Er komen geen hamers aan te pas.

Een behandeling duurt ongeveer drie kwartier tot een uur en wordt door de meeste dieren als heel prettig ervaren. Hierdoor is het niet noodzakelijk om het dier te verdoven. Vaak is één behandeling voldoende, soms zijn er na verloop van tijd nog enkele behandelingen noodzakelijk.
Soms lijken problemen bij paarden te worden veroorzaakt door zadelligging of rijtechniek, daar kunnen adviezen voor worden gegeven.

Hou er rekening mee dat het soms noodzakelijk kan zijn om een aantal dagen na de behandeling niet te rijden!

PREVENTIE

Steeds meer dieren eigenaren zien het belang in van preventieve controle van hun paard.

Het paard is meestal ver van zijn natuur afgehaald. We leggen er een zadel op, rijden erop, veel paarden staan langdurig op stal. Daarnaast lopen paarden steeds vaker in de sport. Er worden soms hoge eisen aan het paard gesteld, waardoor een paard uit zijn evenwicht zou kunnen raken. Tevens kunnen er problemen ontstaan door bijvoorbeeld een slecht passend zadel, een val in de wei, of wanneer hij zich ophangt aan het halster. Hierdoor kunnen blokkades ontstaan die in eerste instantie niet merkbaar zijn, maar in een later stadium wel klachten gaan geven.

Eén of twee keer per jaar een preventieve behandeling door de osteopaat kan latere problemen voorkomen.